Spelt Flak

Gir 2 store flak
60 g salt
2000 g sammalt spelt (ikke for finmalt)
1400 g siktet spelt
80 g appelsinjuice
60 g flytende rugsur, 140–150 syregrader (Ireks eller Idun)
60 g pressgjær
2000 g kaldt vann

Deigen eltes på sakte fart ca 20–25 min. til den er smidig og sterk. Vei av 4 kg deig, og tilsett 5 dl vann. Eltes lenge hurtig til den er smidig. Høyt vanninnhold og riktig elting gir stor poring, saftig bakverk og god holdbarhet.

Strø siktet rugmel på 2 aluplater (jeg bruker 47x63 cm). Rugmel har ikke så lett for å svi seg under stek. Bruk trerammer som går ut til kantene på platene (langpanner kan muligens brukes som erstatning for trerammer).
Fordel deigen i rammene. La stå og raske/flyte ut i romtemperatur i ca 2 timer. Gni extra virgin olivenolje utover flaket, og bruk fingertuppene til å jevne ut deigen så den dekker hele platen ut til trerammen.
Skal ikke trykkes dødt, men beholde luftboblene. Strø på litt flaksalt (Maldon). Settes på kjøl til neste dag. Raskes så ferdig i romtemperatur eller raskeskap, ca 3 cm høyde.
Stekes med litt damp i ca 35–40 minutter. Jeg bruker stein-herteovn, 220 grader over- og undervarme.
Spjeld åpnes etter halvveis steking. Ha flakene over på perforerte plater med en gang de tas ut av ovnen for å unngå kondens.

Failed to connect to MySQL: Access denied for user 'd20547'@'gowron.nettstudio.no' (using password: YES)

Vest Vind Media AS, Bruhagen, 6530 Averøy | Telefon: 71 51 34 70 | post@vestvind.no | Redaksjon/annonsesalg: Vest Vind Media AS | Telefon: 71 51 34 70
Redaktør: Oddbjørn Roksvaag | 906 22 158 | oddbjorn@vestvind.no