Mellomgrovt

12500 g hvetemel
500 g sammalt rug grov
500 g siktet rugmel
500 g sammalt spelt
500 g sammalt hvetemel
500 g havremel
400 g maltekstrakt
10 l vann
200 g salt
150 g gjær

Ha alle ingredienser unntatt salt og gjær i en eltebolle, elt i 2 minutter, og la deigen hvile i 30 minutter. Tilsett salt og gjær, elt i 15–20 minutter på sakte fart og i 2 minutter på rask.

Sjekk elastisiteten i deigen. Strekk deigen forsiktig – du skal nesten kunne se gjennom den uten at den sprekker.

Smør en plastkasse/bakk med olje eller bakespray, og legg i deigen. dekk med plastfolie, og la deigen heve til dobbel størrelse. det tar ca. 3 timer.

Del deigen i tre like store emner, form dem runde, og legg dem på en melet plate. så dekker du deigen med plastfolie, og lar dem heve i ca. 1 time før brødene slås opp.
Smør brødformer, legg i brødene, strø med mel, og dekk med plastfolie. sett brødene på en lun plass, og la dem heve til dobbel størrelse.

Snitt brødene på toppen, og sett dem i forvarmet ovn ved 220 grader. Ta varmt vann (ca. ½ dl) i bunnen av ovnen, slik at det blir dannet litt damp.
Lukk døren raskt. skru ned varmen etter 5 minutter til 180 grader, og stek videre i ca. 40 minutter. Avkjøl brødene på rist.

Mellomgrovt er et sunt og bra brød for hverdagsmatpakkene, og smaker like godt for både små og store.

Dette er vår variant av den gode gamle kneippen, og det brødet som ligger som en god nummer to på bestselgerlista vår. Det er et saftig, sunt og godt brød som kan brukes til det meste. Det er også godt å lage rundstykker av denne deigen.

Failed to connect to MySQL: Access denied for user 'd20547'@'gowron.nettstudio.no' (using password: YES)

Vest Vind Media AS, Bruhagen, 6530 Averøy | Telefon: 71 51 34 70 | post@vestvind.no | Redaksjon/annonsesalg: Vest Vind Media AS | Telefon: 71 51 34 70
Redaktør: Oddbjørn Roksvaag | 906 22 158 | oddbjorn@vestvind.no