Valnøttbrød

12500 g hvetemel
500 g sammalt rug grov
500 g siktet rugmel
500 g sammalt spelt
500 g sammalt hvetemel
500 g havremel
400 g maltekstrakt
10 l vann
200 g salt
150 g gjær
1000 g valnøtter

Ha alle ingredienser unntatt salt, gjær og valnøtter i en eltebolle, elt i 2 minutter, og la deigen hvile i 30 minutter. tilsett salt og gjær, elt i 15–20 minutter på sakte fart. ta i valnøtter, og elt i 2 minutter på rask fart.

Sjekk elastisiteten i deigen. Strekk deigen forsiktig – du skal nesten kunne se gjennom deigenuten at den sprekker.
Så smører du en plastkasse/bakk med olje eller bakespray, og legger i deigen. Dekk med plastfolie, og la deigen heve til dobbel størrelse. det tar ca 3 timer.
Del deigen i tre like store emner, form dem runde, og legg dem på et melet underlag.
Dekk med plastfolie. Hev dem i ca. 1 time før brødene slås opp.
Dette brødet kan du steke direkte på stein eller plate i ovnen, men du kan også steke det i form. Det er det vi pleier å gjøre i bakeriet. Da smører du brødformer, legger i brødene, strør med mel og dekker med plastfolie. Sett brødene på en lun plass, og la dem heve til dobbel størrelse.
Snitt brødene på toppen, og sett dem i forvarmet ovn ved 220 grader. Ta varmt vann
(ca. ½ dl) i bunnen av ovnen, slik at det blir dannet litt damp.
Lukk døren raskt. skru ned varmen etter 5 minutter til 180 grader, og stek videre i
ca. 40 minutter. Avkjøl brødene på rist.

Failed to connect to MySQL: Access denied for user 'd20547'@'gowron.nettstudio.no' (using password: YES)

Vest Vind Media AS, Bruhagen, 6530 Averøy | Telefon: 71 51 34 70 | post@vestvind.no | Redaksjon/annonsesalg: Vest Vind Media AS | Telefon: 71 51 34 70
Redaktør: Oddbjørn Roksvaag | 906 22 158 | oddbjorn@vestvind.no