Panzanella

RÅVARER (Oppskrift til 4 personer)

600 g tørt landbrødbrød – et par dager gammelt landbrød kuttes i grove biter uten skorpe, legges til tørking i 1-2 dager.
500 g solmodne tomater, fjern kjernen og grovhakk.
100 g agurk, fjern kjernen og grovhakk.
100 g stangselleri, trekk av de groveste ”trådene” og del den i biter.
½ finhakket rødløk.
1 rød paprika, grillet.
1 dl jomfruolivenolje, helst fra Toscana
1 dl tomatjuice
Salt og grovkvernet svart pepper
3–5 ss rødvinseddik
2 ss grovhakket basilikum
2 ss grovhakket bladpersille

OLIVENOLJEBLANDING
5 ansjoser
1 ss kapers
1 chili
2 hvitløkfedd
½ dl jomfruolivenolje, helst fra Toscana.

Ha alle ingrediensene til olivenoljeblandingen i en blender eller bruk en stavmikser. Kjøres til blandingen er grovhakket.

SALATEN
Dypp bitene av det tørre brødet hurtig i vann. La ikke brødbitene bli liggende i vannet, for da blir de vasstrukne. De skal være myke på utsiden og ha en sprø kjerne.
Del paprikaen i to og gni den inn med litt olivenolje. Legg de to halve bitene på et bakebrett med skinnsiden opp og sett dem inn i stekeovnen på 21 0 ºC i ca. 10 minutter til skinnet begynner å bli svart. Fjern skallet og grovhakk paprikaen.
Bland brød, rødløk, paprika, stangselleri, tomater og agurk i en bolle og slå over olivenolje, rødvinseddik og tomatjuice. Smak til med salt og pepper.

Sett bollen i kjøleskapet i ca. 1 time, slik at brødet kan trekke til seg smak.
Olivenoljeblandingen helles over salaten og blandes inn. Er salaten litt lite syrlig, blander du inn 1–2 ss rødvinseddik til. Tilsett basilikum og persille rett før servering og drypp over litt ekstra jomfruolivenolje.

Toscansk
Denne italienske spesialiteten kalles ofte den toscanske pizzaen og inneholder to ting som er meget viktig for italienerne: brød og ferske tomater. Oppskriften her er en utvidet variant av den originale salaten, som i utgangspunktet bare består av brød, tomat, basilikum og olivenolje. Panzanella er en forfriskende salat som passer ypperlig på varme sommerkvelder.

Siden brødet er bløtlagt i kaldt vann og blandet med olivenolje og eddik, er salaten både mettende og tørsteslukkende, på samme måte som syrlige drikker som limonade.

Failed to connect to MySQL: Access denied for user 'd20547'@'gowron.nettstudio.no' (using password: YES)

Vest Vind Media AS, Bruhagen, 6530 Averøy | Telefon: 71 51 34 70 | post@vestvind.no | Redaksjon/annonsesalg: Vest Vind Media AS | Telefon: 71 51 34 70
Redaktør: Oddbjørn Roksvaag | 906 22 158 | oddbjorn@vestvind.no