Gluten- og sukkerfri Ostekake

Ingredienser

Nøttebunn

150 g nøttekjerner (mandler, valnøtter eller peanøtter)
100 g havregryn
2 ss. SmartSweet
1 ts. malt kanel
3 ss. smør (romtemperert)

 

Fyll

5 pakker (à 250 g) lett Philadelphia kremost, myknet
2½ dl SmartSweet
2 ss. maisenna
¼ ts. natriumredusert salt
1 boks (350 g) gresk yoghurt eller kesam
4 store egg
2 ts. vaniljsesukker (helst med ekte vanilje)
1 vaniljestang, delt på langs (valgfritt)

 

Saus

1½ dl. rød portvin
1¼ dl. Fedon SmartSweet
400 g friske eller frosne moreller, uten stein (kan fint erstattes av andre bær, f.eks. blåbær, solbær, tranebær eller jordbær)
2 ss. friskpresset sitronsaft
4 ts. maisenna
4 ts. vann

 

Fremgangsmåte

Bunn

Forvarm ovnen til 180°C

Kjør nøtter og havregryn i en kjøkkenmaskin til de er finmalt. Tilsett SmartSweet, kanel og smør, og kjør videre til en jevn blanding.

Fordel blandingen jevnt utover bunnen av en 20 cm springform. Sett formen i ovnen i 4–5 minutter, til bunnen har fått lett gyllen farge. 

 

Fyll

Skru ned ovnstemperaturen til 160°C

Visp kremosten med stavmikser eller i kjøkkenmaskin på full hastighet til konsistensen er luftig og jevn. Bland SmartSweet, maisenna og salt, og rør godt. Bland med ostemassen og visp grundig. Tilsett yoghurt og visp godt.

Ha i egg, ett om gangen, og visp grundig etter hvert. Rør inn vaniljeekstrakt. Skrap frøene ut av vaniljestangen og rør dem inn i osteblandingen. Ta vare på den splittede vaniljestangen.

Hell osteblandingen i den ferdige bunnen, og stek ved 160°C i 1 time og 15 minutter, eller til midten av ostekaken så vidt beveger seg når du tar på den. Ta ostekaken ut av ovnen, og skjær løs ytterkanten med kniv. Avkjøl til romtemperatur. Dekk til og sett formen kaldt minimum 8 timer.

 

Saus

Ha portvin, SmartSweet og den splittede vaniljestangen i en stor kjele og kok opp. Kok 5 minutter, til sausen er som sirup. Ha i moreller og kok videre i 2 minutter. Fjern den splittede vaniljestangen.

Bland juice, maisenna og vann, og visp sammen til det er godt blandet. Ha sausen i kirsebærblandingen og kok opp. Skru ned varmen og la småkoke 3 minutter, til sausen har tyknet litt og er blitt blank. Ta av platen og avkjøl til romtemperatur. Dekk med lokk og sett kjelen kaldt. Server over ostekaken. 

 

Ostekaken er glutenfri.

Failed to connect to MySQL: Access denied for user 'd20547'@'gowron.nettstudio.no' (using password: YES)

Vest Vind Media AS, Bruhagen, 6530 Averøy | Telefon: 71 51 34 70 | post@vestvind.no | Redaksjon/annonsesalg: Vest Vind Media AS | Telefon: 71 51 34 70
Redaktør: Oddbjørn Roksvaag | 906 22 158 | oddbjorn@vestvind.no